Friday, December 30, 2011

Sepet story_Aku dia dan Johor Bharu part 1


Bismillahirrahmanirrahim…. assalamualaikum..
benar kata pepatah.. biar selautan dunia sekalipun....sejauh mana pun kerana cinta dan kasihmu, aku sanggup redahi…..( hihi jiweng gile..)
Alhamdulillah..Syukur ke hadrat ilahi dengan izinnya.. leha dapat bertemu dengan sepet.. buat kali kedua. Ya allah entah bagaimana perasaan leha ketika itu hanya Dia saja yang tahu… pertemuan yang dirancang pada kali pertama tetapi terbatal dengan sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.. keadaan memaksa leha pasrah pada mulanya tak dapat berjumpa dengan sepet.. tapi siapa duga siapa sangka Allah itu maha kaya dan mengetahui… akhirnya leha dapat bertemu dengan sepet..

Keputusan secara mengejut.. seriously leha pun tak sangka leha boleh buat kerja segila itu.. dengan nekad saja tak cukup, keberanian pulak 50 persen ja nih.. sanggup ke.. leha pergi ke Johor Bharu semata-mata nak berjumpa dengan sepet saja..? Omg!!
what im thinking at that time.. sepupu leha nak bertunang.. so mesti tak sempat, hanya tinggal 4 hari saja lagi.. tiket tak beli lagi.. now at 8.23 pm, “ala… mesti tak da punya.. bas sekarang nak ke JB. Mak pulak cam mana.. baru saja balik dari Makkah.. urmm takpelah jumpa nanti lah kalau ada rezeki.. ayat pasrah gila.. and then Yumni call.., leha…kau tak datang JB ke? Mata leha celik seluas-luasnya.. tudia.. angel leha mai dah.. hihihi.. suke giler….transport and penginapan free.. yeayyy…

Mak… merdu je suara bila nak mintak something kan.. hihi “boleh dak akak nak p JB?

p lah..” tenang je mak jawab.. mata leha bling2 terus.. mule la wat muka kerang busuk leha tuh.. aaaaaaaaaaaaaaaaaa suke gile... yeayyyyyyy JB im cOming :D tiba2 mata nak merah jerr.. masuk habuk la pulak.. hehe thanks Ya Allah..

Beg warna hijau saiz dia… small tak small.. big tak big.. ala boleh la standard beg, leha capai.. hahaha baju 2 3 4 5 lai.. ikut dan saja amik.. terus campak dalam beg berwarna hijau.. ok alatan mandi, makeup, yang nih wajib… bebear panda leha,(teman baik leha nih) sling bag, handphone and lastly money.. huuu mau tak dak money jangan harap la boleh jumpa sepet.. Alhamdulillah my salary for this month..enough.. terus kering…. ala sekali sekala, 2 kali 2 kala.. (duit boleh dicari, sepet leha mau hilang tiada ganti..) ^_*

13 Disember 2011_9.50 pm masih berada di stesen bas kangar perlis…
“akak ada bas ke JB tak malam nih? malam nih jugak…”
“tak ada la adik.. bas dah gerak kul 8.30 tadi..”
semua kaunter tiket leha tanya, semua tak ada.. and then try K.l pulak.. tapi ke k.L leha kena tukar stesen bas pulak nanti.. alamat nya pukul berapa nak sampai JB nih… urmm gelabah dah…. :/

“adik nak p mana? nak ke JB ke? ( ehh adik ke??).. macam ayah dah… aku nengok pakcik nih.. hihi yee pakcik.. saya nak p JB.. tapi tiket dah abih la.. saya ingat nak naik bas ke K.l lepas tuh baru amik bas ke JB…niat murni seorang hamba allah jangan berprasangka buruk terhadapnya.. :D

“kadang-kadang ke JB belum tentu bas ada pagi tu.. adik amik bas ke Melaka pastuh terus ke JB. di Melaka Sentral memang banyak bas ke JB..nanti tak susah dah adik nak kena tukar stesen pulak kalau amik bas Ke k.L” iyerrr kerr.. terima kasih ye pakcik.. hihi
Alhamdulillah.. dipermudahkan segala urusan.. terus beli tiket Melaka Sentral..

10.02 pm Bas dah mula bergerak.. esok pagi baru sampai.. semoga perjalanan selamat pergi dan pulang.. baca doa and then zzzzzzzzz… tweet2.. meseg sepet.. mu jadi datang JB dok? hihihi time tuh mula la idea leha mai yang pelik2.. dak la.. mana sempat, perjalanan dah amik masa dua hari p dengan balik... lagi pun kezen leha tunang 4 hari lagi.. nanti tak sempat balik.. kang nangis pulak leha… yeke owhh takpe la.. ( ada nada merajuk di situ ye..haha kuikui gelak jahat ) deh merajuk yerr dengan leha..? ye la…. alolololo cedih ngatttttt ( kena tipu bulat2 dengan leha).. surprise.. esok la masa jumpa sepet… sepet punya la majuk dengan leha sampai tak balas terus meseg.. urmmmm dia selalu cam gitu… hilang pulak dah..urmmm so tido la sorang2..

Mata pejam.. tapi senyum2.. adoiii serius tak boleh nak tido.. bape jam ja lagi leha akan jumpa sepet.. macam mana erkk muka dia bila tengok leha datang JB.. adoiii angau dah.. takpe2 sabo ade 12 jam ja lagi nak jumpa dia.. hati bertenang k.. tido la nanti cepat sampai.. aduhhh bas berenti dekat alor star dulu, amik penumpang, dah rugi setengah jam.. huh time tuh plak leha terlupa nak bawak sweater.. apa g beku la leha dalam bas tuh.. nih semua sebab sepet kan kan….^_*
Perjalanan dari perlis ke Melaka selama 9 jam lebih kurang cam tu lah.. dari Melaka ke JB pulak 3 jam lebih.. so ambil masa setengah hari dah.. dengan nekad dan keberanian penuh di dada insyaallah ada rezeki jumpa jugak.. ala selama 6 bulan leha tunggu nak jumpa sepet.. tinggal bape jam ja lagi tak kan tak sanggup kot.... heh sabar lah duhai hati yerr….masa tuh seribu persoalan muncul.. adakah betul dengan apa yang aku buat nih..??? ting ting

Tak menyesal ke aku datang jauh2 semata-mata untuk jumpa seorang lelaki matanya yang sepet, yang egonya setinggi gunung everest, fuhhh… yang tahap panas baran nya agak kritikal…. tak romantik langsung….suka wat tak ada perasaan..dan seorang lelaki yang tak ada ikatan dengan leha.. urmmm jauh di sudut hati nih di manakah kelebihan dia yang membuat hati nih terlalu merindui insan nih.. hanya satu saja di waktu nih… hati ini tidak perlu ada sebab dan alasan untuk aku menyanyangi insan ini.. hanya aku tahu perasaan ini suci datang nya Allah… entah lah aku pun keliru dan tidak pasti dengan hati ini.. kadang2 mula terfikir adakah kerana aku terlalu obsess dengan cinta.. inginkan cinta dari seorang lelaki.. desperate.. oh no no itu bukan leha ok.. bukan kerana terdesak tapi demi allah.. perasaan itu wujud tanpa sedar….



Sepet tak pernah memberi leha harapan.. tak pernah memberi leha kata-kata janji seperti seorang kekasih..tak pernah memberi jawapan pada soalan leha selama ini… tak pernah membuat 1 keputusan yang pasti.. hanya menemani leha seperti kawan-kawan yang lain.. Cuma dia mungkin menganggap leha seorang teman yang istimewa dari teman yang lain…. tapi hati ini mudah menyanyangi dia.. tak pernah rasa jemu tak pernah rasa benci selama leha mengenali sepet.. tak pernah ada perasaan menyesal di hati ini selama aku mengenali sepet.. dia terlalu istimewa di hati aku…

kadang-kadang kata-kata dia banyak mengguris perasaan leha.. dia selalu wat leha tunggu dia balas meseg.. perlu kerr nak dengar suara tiap2 hari.. perlu kerr nak meseg tiap2 hari…. tak jemu ker.. tak.. tak pernah wujud sekalipun semua tuh dalam hati leha.. kerana hanya itu saja yang dapat mendekatkan dia dengan leha… tapi betul kata sepet tak perlu terlalu kerap berhubung kan… benda sama ja kan.. leha mengerti dan mula belajar menerima keadaan itu…. belajar memahami sepet.. walaupun pahit.. akan ku telan jua.. huhu

Rindu..teramat merindui… leha akui selepas wujudnya perselisihan faham antara leha dengan sepet sebelum nih rindu itu tak pernah hilang.. walaupun sepet cuba menjauhkan diri dari leha….sepet mula bermain tarik tali dengan leha…. dia mula meletakkan 1 jurang antara kami….. ya allah sabar lah duhai hati.. menghilangkan diri tanpa berita meseg atau panggilan….tapi rindu leha pada dia tak pernah hilang….semakin hari semakin kuat.. tak tahu datang dari mana rindu tuh.. dan hati ni kuat mengatakan sepet mungkin merindui leha.. 2 minggu sepet hilang.. dia tuh sebenarnya ada ja.. sentiasa ada di dunia sana.. jauh beribu batu dari leha.. tapi leha rasa hati ni dekat ja dengan dia.. kenapa ya.. sampai 1 tahap leha cuba nak lupakan dia… ya Allah.. hati nih bukan boleh dipaksa kalau dah rindu nak wat macam mana…..

setiap detik selalu teringatkan dia.. bukan tak cuba untuk elak dari dia.. bukan tak cuba melupakan dia.. bukan tak cuba untuk mencari teman lain…. tapi tak boleh.. busy macam mana pun ada satu ketika leha mesti teringat dekat dia…. dia sihat tak hari nih..? dah makan ke belum..? ayat macam selalu lah.. dah abih modal… heeeh tapi hanya diluah dalam hati je lah… rindu yang teramat sangat… di satu sudut sewaktu leha nak tido.. air mata ini menitis jua….leha nangis sampai tak da bunyi lah… sendunya waktu tuh.. ^_^


Kawan-kawan leha banyak bagi nasihat.. kenapa ditunggu lelaki seperti itu.. merugikan masa mengharap pada sesuatu yang tidak pasti.. tidak ada seorang pun yang menyokong leha di saat itu.. sedar jurang leha dengan sepet sangat jauh tapi leha dah cuba.. 2 minggu saja perkenalan leha dengan sepet, singkatnya masa tuh… tapi sampai hari ni selama 6 bulan kenal sepet.. hati nih semakin hari semakin rindu dan semakin sayang… ya allah bukan mudah nak melupakan dia…. leha dah mula putus asa… leha rasa rendahnya nilai kasih sayang nih, dah tak sanggup nak hadapi.….

Tetapi dengan kekuatan dari yang Maha Esa leha yakin dia pasti akan cari leha….kalau dia sayang leha kan… 1 hari dia call leha….. Alhamdulillah.. ingat jugak dia kat leha.. fuhhh tapi keadaan dah berbeza.. layanan dia terhadap leha dah lain.. selepas 2 minggu dia betul2 mengganggap leha seperti teman yang lain.. tiada panggilan telefon seperti dahulu.. tiada gurau senda.. tiada meseg bergambar.. meseg 2 3 minit and then terus hilang….semuanya dah lain.. leha mencari sepet yang dulu.. yang suka nyanyikan leha lagu sebelum nak tido.. suka sakitkan hati leha….. suka bercakap dengan leha walaupun benda yang sama… yang suka temankan leha drive sorang2..yang suka dengar story leha… ya Allah rindunya pada insan itu…. tapi sepet dah banyak berubah… ^_^

Setia menanti itulah yang leha wat sampai ke hari ini..ingin mencari sepet yang dahulu.. kini sedang berada di dalam bas.. kesejukkan seorang diri untuk berjumpa dengan sepet…Mungkin selepas jumpa dengan sepet, dia akan berubah hati, berubah layanan terhadap leha..mungkin tak kan meseg pendek2 lagi dah.. selalu call leha teman dia kerja.. selalu dengar nafas dia waktu dia tido, tido time keja lak tuh.. haishhhh ….hehe hanya tu ja lah kenangan leha dengan dia…. I always miss that time…. I really mean it.. if u know this.. I want my sepet back….

14 Disember 2011_6.40 am

safely arrived at Melaka Sentral.. rupa-rupanya tido jugak leha, ehh dah sampai.. Alhamdulillah.. turun je dari bas.. hanya ada berapa kerat je manusia.. adeyhhh sakit pinggang aihh biasa lah period pain.. selalu sangat..tapi sakit leha memang teruk…ermm tok sah cita lah…melilau la sat cari bas nak ke JB.. pusing2 jumpa kaunter tiket.. bas ke JB pukul 7 pagi paling awal.. fuhhh lega beli tiket terus.. then lepak macD kejap, breakfast sorang2.. suke gilerr beb travel cam gitu.. hehe layan blues la apa g..

7.00 am bas dah mule gerak dah hihi suke nyerr.. adeyh sakit pinggang boring macam cacing kepanasan leha time tuh….ade bapa jam agi erk.. just 3 hour more… sabar2….. 10.47 am at larkin sentral Johor Bharu…. turun jerr dari bas.. tudia.. jakun gila leha tengok stesen bas Larkin besar and luas gedabak.. luas gilerr beb nak habaq nih.. hahahah mata lilau2 cari yumni and her husband Ery..

Alhamdulillah… safely arrived at yumni house JB.. jam menunjukkan pukul 1 pm.. adoii bila la nak jumpa sepet nih.. aaaaa bila bila bila nihhhhhhhh stress dah leha time tuh.. adoiii hati nih dok wat tak sabaq pulak dah.. tergedik-gedik la pulak.. adess..
pusing2… pukul 5pm still at yumni house.. ala lamanya nak jumpa dengan dia.. actually leha segan nak gitau yumni suruh cepat.. tapi tak kan kot… kita nih menumpang rumah orang menumpang kenderaan orang so sabor errkkk… urmmmm ye la..
5.60 pm….tibanya leha di stadium hoki JB…wif yumni and Ery… dup dap dup dap ja jantung leha time tuh… aduhh Ya Allah berikan lah kekuatan untuk aku menghadapinya.. macam la teruk sangat sepet tuh nak jumpa dia ja pun.. hihihi



Sedang menghampiri kereta kancil milik Ery.. aduh malunya nak wat surprise cam na nih.. leha pun tunduk la nak sembunyi konon2 nye hihi dari jauh leha Nampak sepet.. seriously I saw him after 6 month kononnya macam 6 tahun tu. 6 bulan ja pun.. I saw him again…. air mata tolong la jangan nitis yerr.. 
mudahnya kau nak keluar.. haishhhh sepet tak Nampak leha lagi.. bila dah dekat baru dia perasaan..leha bukak ja pintu kereta surprise deyhhh.. 


ya Allah.. tahu tak muka dia macam mana..dia senyum dekat leha..dari jauh sampai dekat.. sweeetttttt sangatttt macam first time leha jumpa dia masa di Melaka.. happy nyerr dia.. yang tak boleh nak selindung lagi.. itulah yang leha rasa.. dia gembira sangat2 bila nampak leha.. sama macam leha.. harap2 lah.. hihi orang kata air muka nih tak boleh nak selindung2.. kalau dah happy memang happy lah kan… thanks Ya Allah kerana mempertemukan aku dengan dia.. sweet sangat.. nak tahu kenapa leha rindu sangat pada dia.. leha rindu pada senyuman dia.. dua kali ja dapat tengok dia senyum macam tuh.. bersyukur lah.. pada siapa2 yang dapat melihat orang yang kita sayang setiap hari…. sesungguhnya hargailah detik2 yang ada itu…. kerana masa yang singkat ja yang leha ada untuk melihat sepet.. dugaan nya ketika ini…

Memiliki sepet.. mungkin leha tiada harapan.. tapi leha bersyukur.. Allah mempertemukan leha dengan sepet untuk kali ke dua… sejauh nih leha sanggup datang.. setelah kerja siang malam kumpul gji banyak2.. heeeh dasyat kan leha…. entah apa2.. yang penting leha tak menyesal… mungkin untuk menguatkan lagi leha pada impian leha.. kan kan.. nothing impossible…. just to meet him.. its enough for me..

30 Disember 2011_4.22 am

Hari nih baru nak update heeeh biasa lah sibuk kan.. well u know me.. selepas majlis pertunangan dengan majlis kahwin kezen leha baru2 nih.. baru ada mood sikit nak story.. okeh.. the story not ending here.. to be continued okeh…… sepet story_Aku dia dan Johor Bharu 2.
gudnite alls. luv much leha..^_*

Monday, December 26, 2011

Everybody Around Me


bismillahirrahmannirrahim.....

manusia kini dibezakan melalui 2 perkara.... pertama yang kaya dan yang kedua miskin...
yang di atas sentiasa di agung-agungkan.. dan yang dibawah dipandang hanya sebelah mata..
tapi hakikinya manusia dinilai melalui hati yang putih atau hitam....

dulu bila ketawa.. teman-teman rapat sentiasa ada bersama.. family.. kezen2 yang dikasihi..
kini.... apabila aku menangis tersedu-sedu.. ke mana semua pergi.. pada bahu siapalah yang ada untuk aku menumpang sedih ini... sunyi.. itu yang aku lalui..

what im doing always wrong at her eyes.... but why??

dahulu aku dipuji setinggi gunung.. kini aku dicerca serendah tapak kaki....
tidak melawan tidak beerti aku kalah....tapi aku mengalah demi kebaikan...

yang di atas.. yang mempunyai segala-segala nya.. bersyukur lah.. kerana kau berkesempatan merasai semua itu.. tapi yang di bawah.. walau seribu kepayahan yang kau lakukan walau sepenuh keringat yang kau usahakan.. kalau dah takdir kau dibawah sesungguhnya bersyukur lah.. kerana kau sentiasa diuji olehNya....

sesungguhnya dikala ini hatiku jujur mengakui.. aku terlalu penat... menumpahkan kudrat yang ada terhadap insan yang terlalu banyak menaburkan bukti untuk keluarga ku.. alhamdulillah aku bersyukur padamu nya Allah kerana mengurniakan aku seorang saudara yang begitu pemurah...seorang insan yang banyak membantu aku.. aku tersepit di antara saudara dan juga seorang pekerja.. dan kerana itu juga aku terikat dengan keadaan yang memaksa aku untuk keluar dari situ... ya Allah kau tunjukkan lah aku jalan....

aku sentiasa mengingati diri ini supaya aku tidak lupa.. bahawa aku hanyalah manusia biasa.. sentiasa menumpang.. sentiasa memerlukan pertolongan orang lain... sentiasa menginginkan kehidupan yang senang dari hari ini.. dan aku sentiasa beringat di mana aku berdiri....
tapi di persimpangan jalan.. ada juga aku alpa.. manusia selalu melakukan kesilapan...

kesilapan yang tak disedari.. sesungguhnya hati ini terlalu perit untuk menerima.. tapi aku tetap mengakui.. kerana aku sedar... di akhirnya aku tetap akan salah walaupun aku betul..

dengan hanya 1 kata-kata boleh merubahkan segala-galanya.... kenapa perlu aku bekerja begitu.. 24 jam masa bersama dengan nya.. sentiasa makan hati.. sentiasa terkilan..
perlukah begitu.....hanya 1 kesilapan aku disemburkan dengan kata-kata yang keji.. hinakah aku.. kesilapan ku hanya berkenalan dengan seorang teman.. seorang sahabat yang datang entah dari mana.. cuma keadaan nya saja yang tidak kena pada tempat dan masa...

sehinggakan 1 hari aku menitiskan air mataku di hadapan jalan.. tidak tahu apa kesalahanku..
berdosakah aku kalau berkawan.. perlu kah dia mengeluarkan kata-kata begitu terhadap aku...
malu tidak terkata pada teman tu.. sesungguhnya aku mohon maaf sekiranya perkenalan ini membuatkan dia tidak selesa dengan keadaan itu....

teman yang baru.. kisah yang baru.. datang tanpa diundang... tapi kalau dah itu takdirnya..
bukan mudah memulakan sesuatu untuk diakhiri dengan begitu saja...di kala aku sedih dikala aku sunyi.. teman itu datang.. tapi status diri sudah bertunang...

ya Allah... di sudut hati aku.. perlukah aku rasa berdosa.. dia akan bakal menjadi milik orang....hubungannya ada masalah.. aku mohon padaMu kau kuatkanlah ikatan mereka.. semoga hubungan mereka kekal hingga hujung hayat.. kurniakan lah mereka dengan kebahagiaan dan murahkanlah rezeki untuk mereka...

mungkin sesetengah orang tidak bertujuan untuk tinggal dalam kehidupan kita selama-lamanya, mungkin sesetengah orang hanya melalui nya.. ia seperti sesetengah orang yang datang melalui kehidupan kita untuk membawa kita sesuatu, satu pengajaran yang perlu untuk belajar dan itulah sebabnya mereka di sana.....


berdiam lebih baik.. sesungguhnya Dia lebih mengerti akan perasaan ini.. semoga aku tabah menjalani kehidupan ini.. aminnnn ^_^








Tuesday, December 13, 2011

frenz..mAKe Me SmILe

A friend is someone who smiles when you smile, laughs when you laugh, but holds your hand when you cry.

Your friends. The word simple is not it? It is spoken every day for almost everypersonimaginable. Who are your friends? I used to think that your friends are peopleyou canlaugh and talk to. Now I know that your friends are not they the peoplethat touch your heart. You can spend hours with them not doing anything at all and itcan be a good time in your life, just as it is with them. They are the ones that you can

share your secrets with,cry, laugh, and just have fun with. They do not judge you ormake you change. Theyaccept you exactly as you. They see you and they see an able man, they like to spendtime together. You are all a part of the same and tied together by memories,

tears,laughter, and smiles. You are bound by love for others. Friendship is the strangest thin, but the largest in the world. I found my time with my friends, the besttimes in my life. My friends my heart, my soul, my joy, my laughter, tears, love and my life.



































they all are my best frenz.. miss them much..
but for sometime when i cry i find her.. she is my cousin.. but she also my bff.. she always.. hear about my sadness.. hapyness.. or anything else about me... i luv her so much..

mahirah..
thanks dear.. be my frenz even sad or hapy.. hanya allah saja yang dapat membalas budi baik iera.. hope u hepy n success my dear..





Monday, November 28, 2011

-Anda di mata orang lain-




Suatu hari seorang penceramah terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik.

Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin,

“Siapa yang nak duit ini?”.

Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat.

“Saya akan berikan ini kepada salah seorang dari anda , tapi sebelumnya perkenankanlah saya buat ni dulu.”


Dia berdiri mendekati hadirin. Wang itu diramas-ramas dengan tangannya sehingga renyuk.
Lalu bertanya lagi,

“Siapa yang masih mahu duit ini?”
Jumlah tangan yang mengangkat tak berkurang.

“Baiklah,” jawabnya,

“Apa jadinya bila saya melakukan ini?”

Ujarnya sambil menjatuhkan wang itu ke lantai & melenyek-lenyekkan dgn kasutnya. Meski masih utuh, kini wang itu jadi amat kotor,lusuh dan amat renyuk.

"OK, sekarang masih ada yang berminat?”.
Tangan-tangan yang angkat ke atas masih tetap banyak.

Hadirin sekalian, Anda baru saja menghadapi sebuah pelajaran penting. Apapun yang terjadi dengan wang ini, anda masih berminat kerana apa yang saya lakukan tidak akan mengurangi nilainya.

Biarpun renyuk,lusuh dan kotor, wang ini tetap bernilai RM100 juga..

Dalam kehidupan ini, kita pernah beberapa kali terjatuh, terkoyak, dan dipenuhi kotoran akibat keputusan yang kita buat & situasi yang menerpa kita dalam sesuatu keadaan dahulu.

Dalam keadaan seperti itu, kita merasa tak berharga, tak bererti.
Padahal apapun yang telah & akan terjadi, anda tidak pernah akan kehilangan nilai di mata mereka yang mencintai anda, lebih-lebih lagi di mata Tuhan.

Jadi walau bagaimana kotor pun anda, kita masih mempunyai nilai yang tersendiri. Sayangilah diri anda, bertaubat jika membuat dosa, terus berusaha jika gagal kerana diri kita sebenarnya amat berharga.

Dan jangan terlupa kita adalah makhluk Allah yang di pandang sama, hanya iman dan takwa yang membezakan kita.

sesungguhnya.. hargailah nilai diri kita sendiri.. luv much -leha-

Couple=cinta?

Couple=cinta? Saya kata tidak.

Bicara cinta kita kali ini. Sebab baru timbul di Official Page saya soalan berkenaan ‘apakah ada couple sebelum berkahwin?’. Saya jawab lah tak ada. Kemudian dia tanya ‘apakah ada cinta sebelum berkahwin?’. Saya kata ada. Dia pelik. “Macam mana bercinta tapi tak bercouple?”

Saya pula naik hairan. Cinta dengan couple tu, sama ke? Nak bercinta, wajib couple ke? Kiranya, kalau tak couple tu, tandanya tak ada cinta la? Begitu kah?

Patutlah bila saya kata bercinta sebelum kahwin boleh, orang ramai marah sebab dia kata: “No cinta b4 nikah” la, “Cinta sebelum nikah haram” la dan sebagainya. Sebab apa? Dia nampak cinta=couple dan sewaktu dengannya.

Saya nampak couple tu jauh letaknya di barat, dan cinta tu letaknya jauh di bahagian timur. Dua benda yang berlainan. Cinta boleh dijalankan tanpa couple. Couple pun, kalau orang nak, boleh jalan tanpa cinta.

Apa itu cinta

Saya tak ambil definisi cinta ini dari kamus dewan bahasa atau mana-mana sumber. Saya bina definisi cinta saya sendiri, dari kefahaman dan padangaan yang saya perhatikan selama ini.

Definisi cinta saya mudah. Apa itu cinta? Cinta adalah apabila kita hendak masuk syurga bersama-sama dengan orang yang kita kata pada dia – Saya cintakan awak. Benda ni boleh apply dengan semua jenis orang. Kekasih kah, isteri kah, anak-anak kah, ibu-bapa kah, adik-beradik kah, sahabat handai, saudara mara, jiran tetangga, dan sebagainya. Semua la pendek kata.

Jadi, kalau kita melakukan sesuatu yang mengeluarkan kita dari jalan ke syurga Allah SWT, itu tandanya telah hilang cinta kita kepada orang yang kita kata - saya cintakan awak.

Cinta, terkandung di dalamnya makna sayang dan kasih. Jadi saya tidak nampak seseorang yang melempar seseorang yang lain ke dalam api, atau bawa orang lain terjun ke gaung bersama dengannya itu, adalah seorang Pencinta, seorang Penyayang atau seorag Pengasih.

Jadi, kalau couple itu dilarang oleh Allah SWT, zina hati itu dilarang oleh Allah SWT, dan kosnya adalah kemurkaan Allah SWT, boleh mengheret ke neraka Allah SWT, apakah si pengajak kepada perlakuan itu, atau si pelaku kepada perlakuan itu, dinamakan saling kasih mengasihi, sayang menyayangi dan cinta mencintai?

Lempar ke dalam api dikatakan sayang? Ah... kalau anda berpendapat demikian, tak mengapalah.

Yang saya kata bercinta sebelum kahwin

Cinta itu perasaan. Kita sebenarnya tidak tahu bagaimana cinta itu boleh muncul. Lain orang lain cara kemunculannya. Ada yang terjumpa sekali dah ‘tercinta’. Ada yang sebab kerja sama-sama, ‘tercinta’. Ada yang sebab dengar dari kawan-kawan si fulan/si fulanah itu baik, maka ‘jatuh cinta’ dan sebagainya.

Pendek kata, jatuh cinta ini bukan boleh kawal. Jadi, macam mana kita boleh letakkan hukum haram kepada sesuatu yang bersifat ‘auto’? Atau bahasanya yang sebenar adalah ‘fitrah’.

Islam haramkan seks kah? Tidak. Sebab? Sebab seks adalah fitrah.

Islam haramkan kita makan dan minumkah? Tidak. Sebab? Sebab makan minum adalah fitrah.

Tetapi apa yang Islam buat? Yang Islam buat adalah Islam lorongkan semua benda itu. Seks adalah dengan perkahwinan. Makan minum adalah makan minum yang halal.

Cinta? Saya tidak pernah dengar lagi dalam nas Al-Quran atau Hadith sohih yang menyatakan perasaan cinta itu perlu ada hanya sebelum kahwin. Kalau ada, sila tunjuk pada saya. Saya mahu belajar.

Maka apa yang saya maksudkan dengan ‘bercinta sebelum kahwin’ adalah, usaha-usaha kita untuk berkahwin dengan seseorang itu, itu adalah namanya ‘cinta sebelum kahwin’. Saya bukan kata email, sms, call, dating, couple, itu adalah ‘bercinta sebelum kahwin’. Tidak dan tidak sama sekali.

Tetapi, kita kembali kepada definisi cinta yang saya nyatakan.

Hendak masuk syurga bersamanya.

Maka, bercinta sebelum berkahwin dengannya adalah dengan kita mempertingkatkan diri sebelum menerjah ke alam perkahwinan. Itu bercintalah.

Apakah dengan itu ‘haram berhubung langsung’?

Tidak. Bila sudah bertunang, sudah mendapat pengiktirafan ibu bapa, maka berhubunglah dengan sepatutnya. Ta’aruf. Ziarah. Bincang fasal perkahwinan. Merancang. Dan sebagainya. Dan semestinya semua itu, perlu kepada pemerhatian keluarga atau penjaga. Sebab itu, digalakkan waktu pertunangan itu pendek-pendek sahaja, agar tidak berpanjangan pula perkara-perkara yang diberikan kelonggaran ini, dan tidak terlalu teruji pula perhubungan tersebut. ^^
Untuk saya, itulah namanya ‘bercinta sebelum berkahwin’.

Siapa kata tiada? ^^

Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta.

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”

Pernah dengar ayat macam ini?

Ini saya namakan sebagai Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta.

Kenapa saya namakan tawakkal buta? Sebab saya tahu Allah pun tak ajar demikian rupa. ^^

Kalau suka, patutnya bagitahulah(semestinya dengan persediaan. Bukan main bagitahu sahaja. Tengoklah diri tu juga. Kalau main bagitahu sahaja, itu dah masuk dalam bab Cinta Buta). Kemudian, siapa la pandai-pandai ajar kalau bagitahu nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya ni?

Baiklah. Saya bagi contoh buka laci. Macam mana anda mahu buka laci? Anda berdoa sahaja, atau anda usaha buka laci sambil tawakkal bahawa Allahlah yang bantu anda buka laci itu?

Satu lagi. Exam. Macam mana kita mahu cemerlang dalam exam? Berdoa sahaja, luahkan pada Allah bahawa kita tak pandai sahaja, atau kita kena belajar sungguh-sungguh, dan masa exam kena gerakkan otak dan pen untuk jawab exam? Mana satu?

USAHA.

Usaha kena ada. Itu sunnatullah. Maka bagaimana di dalam CINTA kita boleh kata:

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”??????

Kalau macam itu, saya pun boleh kata, janganlah study. Doa sahaja pada Allah. Allah Maha Tahu Kita Cemerlang Atau Tidak. Bagaimana? Suka?

Jadi janganlah ambil Mazhab Tawakkal Buta ini. Baik dalam exam, mahupun dalam BERCINTA.

Kalau suka, bincanglah dengan ibu bapa. Cakap kat ibu bapa, saya suka si fulan, saya suka si fulanah. Preparekanlah diri. Buatlah background check. Kemudian muhasabah kembali ibadah. Kemudian kalau berkeyakinan, sila masuk melamar. Merisik. Dan sebagainya.

At least kita pun tahu kalau dia tak suka kita, tak berkenan dengan kita. Boleh cari yang lain.

Kalau pendam sahaja buat apa?

Silap hari bulan dia suka kat kita, sebab main pendam, terlepas.

Silap hari bulan dia tak suka kat kita, sebab main pendam, tup-tup dah lama sangat pendam perasaan, syok sangat-sangat, sekali kena tolak. Kecewa. Bertahun dah bazirkan hidup suka dia.

Sebab itu, usaha itu kena ada. Langkah itu perlu diambil.

Tawakkal Buta?

Jangan sekali.

Penutup: Terang lagi bersuluh, couple dengan cinta tak sama

Saya sentiasa kata pada diri saya, cinta itu mahal, suci, bersih. Jadi, takkan saya nak nodai dengan perkara-perkara yang mengotorkannya(kemurkaan Allah)? Di situ sahaja kita sudah boleh buat garisan membezakan cinta dan couple.

Jadi, tak ada masalah ya kalau bercinta tanpa couple. Masih cinta. Bersih pula.

Cinta sebelum kahwin ada.

Dan.... Siapa kata couple=cinta?

Boleh tukar definisi tu semula. ^^


~ seorang hamba,

P/S: renung-renungkan.. peace no war..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...