Monday, July 18, 2011

gelagat manusia..


assalamualaikum..

topik hari nih.. GELAGAT MANUSIA..lau dengaq ja pasal gelagat manusia mesti semua orang akan fikir tentang perangai n tingkah laku manusia rite.. yeahh tu lah topik leha mlm nih..

topik nih tak panas macam goreng pisang.. tapi suam2 kuku gitu.. hehehe

ok2.. pendekkan story.. gelagat manusia nih leha perhatikan semasa manusia membeli belah di shopping kompleks.. n ada jugak story perihal dalam shopping kompleks tu...

ada satu pasangan tu.. sekali kita pandang macam pasangan suami isteri bila dua kali pandang rupa nya pasangan kekasih... hahah kalah orang yang dah berkahwin.. kenapa yerrrr itulah manusia.. hihi pasangan yang belum berkahwin nih bukan ape.. cara mereka tu.. ermm tah la korang fikir lah sendiri..

"abang rasa2 cantik tak tuk ayang??? sesuai tak??

errr dengan tangan dok menggesel kekasih dia... ya allah.. maksiat semua tu.. hahah ingatkan suami rupanya kekasih dia.. kalau ya pun nak bercinta jangan lah sampai memalukan diri sendiri... tak yah lah nak bergesel2... tempat awam kot.. ermm manusia..

ada satu kisah pulak.. 1 family nih datang nak membeli belah.. nak beli baju melayu.. ye lah nak dekat raya dah kan..padahal posa pun dak lagi.. hahaha besa la tu apa orang kata.. nak beli siap2 tak nak kalut2 dah nanti.. haha betul la jugak kan... ok pilih punya pilih.... test punya test... last2 skali.. ala tak bapa nak sesuai lak dah.. bang kita p tengok yang butik sebelah pulak lah.. hahah sian dekat sales girlz tu kan..... hahahah ermm besa lah tu.... manusia..



cita yang 1 nih pulak.. cita dia lain sikit....1 family tu jalan-jalan tengok2..maybe cari something yang nk dibeli lah kot.. tak pun si husband saja bawak wife dia jalan2 shoping complexs hahahah.. tiba2 si wife tu asyik2 pandang belakang ja.... 2 3 4 5 langkah ja pandang belakang.. kusangka pandang apa la.. rupanya dia pandang seorang perempuan berumur 40-an sedang menolak troli dan dalam troli tu ada seorang baby dalam umur 1 tahun cam tu lah.. comel sangat2.. muka pun seiras wife tadi.. tak ada iras si perempuan yang tolak troli tu pun.. errrrmmmm so faham2 sendiri lah.. wife tadi maybe pandang bibik sedang menjaga anaknya..... maybe lah kot.. ye la perempuan tu pun asyik ikut ja pasangan tu....

kesian baby tu.. kenapa lah parents dia tak tolak sendiri troli tu.... ini nak shoping pun bawak bibik kan.... kan lebih manis kalau parents dia sendiri yang jaga dia.. bukan anak ramai pun sorang ja pun.... huhuhu tak nampak penyayang kan husband ngan wife tu kan..
lau leha ada anak nanti.. teringin sangat nak bawak anak-anak g shoping... bior hubby leha dukung baby.. leha pilih barang... sweet kan.. hahahaha


well macam mana pun jagalah anak-anak kita dengan cara yang baik n penuh kasih sayang mengikut ajaran islam..... cewah macam la leha dah kahwin.. nih nak jaga anak lak.. hahahahah jadilah ia tauladan betul tak?? tapi kita tak boleh berprasangka buruk dekat orang lain jugak kan.. maybe diorang ada alasan diorang sendiri kenapa tak dibawanya sendiri baby tu....betul jugak kan....kita tak boleh terus nak wat kesimpulan kita sendiri kerana kita sebenarnya tak tahu pun hujung pangkal cita diorang.....



n last story... ada segerombolan or 1 kumpulan budak perempuan n lelaki.. berpasang-pasangan... bersiar-siar dalam shopping complexs.. ermmm besa la tu... tak da keja.. kuar ngan member2 lah.. kononnya nak membeli belah...

okeh...di bahagian pakaian.. body glove.. ada sorang girlz nih.. maybe nak beli baju lah kot.. baju yang dah cantik2 dilipat oleh sales girlz.. lepas 1 baju 1 baju.. tengok2 pusing2 baju tak berkenan baju lain pulak.. errmmm last2 skali dipunggahnya baju2 tersebut.. pastu member dia sorang2 datang.. ingat kan nak beli la.. sama jugak la ngan dia.. angkat2 pusing2 baju tu.. lepas tu blah cam tu ja..... tak baik kan.. sian dekat sales girlz tu kan.. ada pulak yang mengata.... mulut tak da insurans lah kot..

"ala tak yah la lipat balik.. bior ja kat situ.. nanti diorang tak da keja pulak nak dibuatnya... makan gaji buta ja.. alah.. bukan teruk pun.. setakat nak lipat baju ja.. aku pun boleh wat...."

mulut dia...... ngeeee cam puake kan.. dia tak pulak lipat dah kata pandai lipat.. ada jugak orang macam tu kan zaman sekarang....yang sedihnya sales girlz tadi la kan.. dengan muka merah dah la sorang2 dekat situ.. pasrah ja la.... budak2 yang kurang ajaran itu tadi terus blah cam tu ja sambil gelak2.. ermmmm manusia..

napa yer.. hina sangat ker .. jadi sales girlz nih.. keja halal gak kan.... so kita nih kalau membeli belah tu.. kena la consider.. cakap elok2.. jangan lah hina sesuatu pekerjaan tu.. tak baik kan..
jangan lah sampai menyusahkan orang lain.. hidup kita tu dah la sentiasa menyusahkan orang lain.. mana kita tau... kita tak menyusahkan orang ke tak.. ntah2 kita sentiasa menyusahkan orang lain....manusia nih kan selalu ja wat silap....

ermm macam2 ragam kan... manusia nih.. yang penting kita jangan lah jadi macam tu yer.. sentiasa lah mengingati.... actually diri kita sendiri pun tak seberapa mana pun....

renung2 kan.. heeeeeeehh :)
p/s: leha lah sales girlz tuhh hihhi
so leha wat part time sekarang nih.. dari dok online fb ja.. apeeeeee.. pun tak boleh kan..
at least masuk gak lah. baru 2 hari keja.. macam2 jenis manusia ada.. hahaha lawak an......
bila la nak shoping nih.... hehe nafsu2.. sabor2 ye la dah jaga bahagian pakaian nafsu lagi tinggi la dah asyik tengok baju cantik2 ja tiap2 ari... haishhhh tak leh jadi nih.. hahahahaha


story sepet:
dia kena lipan lak dah.... huhu siann dia..
leha tacink ngan dia.. dia kdg2 macam tak sayang leha...
lepas nih story sepet dah tk da dah... maybe dia dah remove leha dalam hidup dia...
ari nih dia chating ngan leha lain sangat2... ntah la nape takpe kalau dia ada perempuan lain dalam hidup dia.. at least biar lah leha tahu... leha akan berenti taruh harapan dekat dia.. dalam fb pun dia dah remove leha.. ntah la sama ada..dia deactived account atau block leha.. leha dah tk boleh tengok terus fb dia.. maybe dia ada alasan dia sendiri..

leha tau dia sebenarnya tau... leha sayang dia.. cuma dia tak betul2 sayang leha.. banyak yang dia rasiakan dari leha..... leha kena fikir positif.. maybe ada sebab kenapa dia wat cam tu...
cuma sekarang leha berserah pada allah.....

sekiranya dia adalah jodohku dekatkan lah dia denganku.. tapi sekiranya dia bukan jodohku.. Kau jauhkanlah dia dariku.....

dengan sepet..... leha banyak belajar tentang hidup... .walau cam na pun dia tetap kawan leha yang istimewa.. semoga dia dalam keadaan sihat walfiat n sentiasa bahagia walau di mana pun dia berada....
leha akan sentiasa ada untuk dia.. insyaallah.... kalau ada story sepet lagi.. nanti leha cita.. bukan apa just nak share sumthing ja... kisah leha yang tak seberapa nih... hehehe

sepet kata leha selalu lawan cakap.... huhu k2 nak ubah tuk jadi yang lebih baik.. nak jadi dengar cakap lak... tak nak melawan dah..... hahah

gudnite u olls....
assalamualaikum.....
bbye peepssssss!!!!!! :)



2 comments:

Dhiya Fariza said...

aww nice entry. dari awal sampai habis baca :) i'll take note regarding baju tu hehe sian sales girl. and sepet part, be tough ya :)

arkuchik_solehah said...

thanks vry much dear... hihik...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...